Château Pajzos Tokaj Pajzos Esszencia 2016 (0,375L)
Tokaj had al vroeg een zeer grote naam (al lang voordat Sauternes beroemd werd). Château Pajzos in Tokaj werd in 1991 aangekocht door Jean-Michael Arcaute en Jean-Louis Laborde. Het is de Laborde-familie, tevens eigenaar van Château Clinet in Pomerol, die vandaag de dag Château Pajzos runt. Château Pajzos ligt in het hart van Tokaj en heeft een vrij moderne stijl die erop is gericht om frisheid te bewaren in de botrytiswijnen in plaats van de traditionele oxidatievere stijl.
De Esszencia is een zeer zeldzame wijn, gemaakt van het weglopende sap van de zoetste botrytisdruiven. Het suikergehalte is zo hoog dat de wijn zeer lang doorgist tot een zeer laag alcoholpercentage (in dit geval 2%) en de wijn nog steeds een uitzonderlijk hoog suikerniveau heeft (in dit geval 800 gram/liter!!). De resulterende wijn is stroperig dik en zoet.
TOKAJ-Esszencia is one of the most exclusive wines in the world. Château PAJZOS is the only Tokaj winery to have scored 100 Parker points, with its Esszencia 1993.
The estate also produced Esszencia in 1999 (awarded 100 points by Neal MARTIN), 2000, 2010 and 2013.
2016 is the sixth Esszencia vintage to be released, since the estate was privatised in 1991.
Esszenzia is only produced in exceptional vintages.
It is made from the pure juice of the Aszu berries that runs off naturally from the vats in which they are collected during the harvest. There is no mechanical press.
The sugar concentration is enormous (residual sugar over 450 g/l) yet the alcohol level remains low (2 to 6 % Alc/vol), as such a high level of sugar concentration makes it difficult for the yeast to transform the sugar into alcohol.
Unlike virtually all other wines, Esszencia maintains its quality and drinkability when stored for 200 years or more.
Wine Spectator 98/100
« Like maple syrup on the palate, this is lush and viscous, with a beautifully expressive beam of honeyed apricot enlivened by rapierlike, mouth-watering acidity that plays off the mouthcoating texture, showing fascinating equilibrium. A lovely range of blood orange pâte de fruit, dried mint, butterscotch and lemon wax is layered with the rich apricot character, all ringing out on the long, long finish. Furmint, Hárslevelü, Muscat and Zéta. Drink now through 2046. » March 2022